Selecteer een pagina

Warm in Nederland

Het is warm in Nederland, overdag zo’n 30°C. In de stad vallen de mussen bijna van het dak, maar bij een verkoelende plas op een open plek in het land is het beter uit te houden voor de vogels en voor mezelf. Nou moet ik zeggen dat ik overdag het liefst bij de ventilator blijf zitten, maar ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat is het te doen om een wandelingetje te maken in het groen.

vogels in waterplas

De Hooge Boezem

Gisteravond was ik bij de Hooge Boezem, een natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap in het Groene Hart bij het dorpje Haastrecht, met een grote waterplas waar veel weide- en watervogels verblijven.

Als je er overdag komt, is het een drukte van jewelste met krijsende vogels, maar toen ik er rond een uur of negen ’s avonds was, leken veel vogels zich al op te maken voor de nacht. Ze dobberden rustig op het water, een kwaakje hier, kwaakje daar.

Kokmeeuw en rietzanger

Langs de kant op een paal zat een kokmeeuw voor zich uit te mijmeren (of hij stond gewoon op de uitkijk). Op het koolzaad in de rietkraag zong een rietzanger (denk ik).

Er hing een bijna serene sfeer, nauwelijks onderbroken door geluiden van het verkeer in de omgeving.

Ruim voor het donker werd, keerde ik huiswaarts, de vogels weer hun rust gunnend in dit prachtige, weidse gebied.

Kokmeeuw