Selecteer een pagina

Yeah, weer een mijlpaal bereikt! Ik heb afgelopen week module 3 afgerond van mijn cursus Make it in Design.

Module 1

Ik ben best wel een beetje trots op mezelf. In september 2016 ben ik begonnen met module 1, een online cursus van vijf weken waarin je van alles leert over dessinontwerpen, of op zijn Engels gezegd: surface pattern design. Je begint samen met een groep internationale cursisten allemaal op hetzelfde tijdstip en je hebt contact met elkaar via een besloten Facebookgroep. Elke dag ontvang je een nieuwe les met een opdracht. In het begin nog vrij eenvoudig, je gaat op zoek naar patronen en vormen, je maakt foto’s, je gaat tekenen, schetsen, kliederen met verf, inkt, papier, stof en andere materialen die je in huis of buiten tegenkomt. Je krijgt ook informatie over te gebruiken software. En langzaam maar zeker raak je steeds meer vertrouwd met het ontwerpen van dessins.

Facebookgroep

Via de Facebookgroep deel je je uitwerkingen van opdrachten. Maar ook alles eromheen. Vragen over de lesstof, mislukkingen, frustraties, inspiratiebronnen, succesjes, enz. enz. Dat is fijn, want je hebt verder geen contact met je medecursisten in de zin van dat je naar les gaat. De cursisten wonen verspreid over de hele wereld. Dat maakt het heel leuk want ieder heeft weer andere, cultuurgebonden inspiratiebronnen.

Module 2 en 3

Na vijf weken was ik klaar met module 1. Omdat ik het zo leuk vond, heb ik me direct ingeschreven voor module 2 t/m 4. Dat was misschien een beetje voorbarig, want ik heb me verkeken op de tijd die je er aan kwijt bent als je het goed wilt doen. Naast een baan, grote tuin, huishouden, relatie en vrienden bleek het lastig om alle opdrachten te doen en ik raakte achterop. Ik las nog wel alle lessen, maar zag dat mijn medecursisten inmiddels de mooiste dessins maakten, terwijl ikzelf op een basisniveau bleef hangen. Dat frustreerde me enorm, omdat ik zo graag ook verder wilde komen.

Daarom heb ik begin van dit jaar een planning opgesteld waarin ik mezelf tot doel stelde elke dag een les te doen. And you know what? Het lukte! Ik heb sinds begin van dit jaar dus module 2 en 3 doorlopen en afgerond. Tada!! Vlag uit! (of nee, ik hou het bij ballonnen op mijn site!).

In module 2 zijn we verder gegaan met wat ingewikkeldere patronen, het ontwikkelen van een eigen stijl, het volgen van trends en het samenstellen van een collectie. Module 3 ging vooral in op de zakelijke kant: hoe kun je een bestaan opbouwen met je ontwerpen.

Module 4 – The Ultimate Portfolio Builder

Nu nog maar 1 module te gaan: de Ultimate Portfolio Builder, waarin je aan de slag gaat met het samenstellen van je portfolio. Ik heb daar stiekem ook al wat opdrachten van gedaan, maar ga volgende week opnieuw starten met week 1 in mijn eigen tempo. Het nadeel daarvan is wel dat je niet meer gelijk opgaat met je medecursisten. Die zijn al lang klaar (of afgehaakt?). Bovendien kon je in de cursus meedoen aan een aantal ‘live briefs’, wedstrijden uitgeschreven door organisaties waarbij je kon meedingen naar een prijs door dessins op te sturen (meestal in de vorm van publicatie van je dessins en daardoor naamsbekendheid). De inzendtermijn voor die wedstrijden is inmiddels verstreken, dus daar kan ik helaas niet meer aan meedoen. Maar dat is geen ramp. Er zijn nog voldoende andere wedstrijden waar je aan mee kunt doen.

Ik geef mezelf voor deze extra lange module de tijd tot half juni. Ondertussen probeer ik ook nog wat online cursussen te doen via Skillshare, een website met honderden tutorials op allerlei gebieden (Adobe, aquarel, tekenen, fotografie, social media enz.) die je geheel in eigen tempo kunt doen.

Een ’tussenweekje’

Deze week heb ik mezelf vrij gegeven om zaken weer eens op een rijtje te zetten voordat ik aan die laatste module begin. Waar sta ik nu, wat wil ik bereiken, wat zijn mijn doelen als ik straks klaar ben?
Er zijn vele mogelijkheden, die ik allemaal nog eens ga overdenken. Wat is geschikt voor mij, waar word ik blij van?
Binnenkort vul ik mijn portfolio op deze site met een aantal dessins waar ik trots op ben! En dan, in de zomer, ben ik er helemaal klaar voor en kan ik mezelf echt een ‘surface pattern designer’ noemen. Kan niet wachten!!