Selecteer een pagina

SLOW is het woord dat het beste past bij de afgelopen vakantieperiode.

Vakantie

Wat een heerlijke tijd is dat toch, vakantie. Het kan wat mij betreft niet lang genoeg duren. De tijd nemen voor de dingen die je leuk vindt, geen opgejaagd gevoel hebben, rustig het leven leiden zoals het komt. Tja, was het maar altijd zo.

Engeland

We zijn deze zomer in Engeland geweest en daar nemen ze het woord SLOW heel serieus. Je komt het op elke kruising en in alle bochten op smalle weggetjes tegen. Langzaam aan……… En het is absoluut geen straf om langzaam te rijden. De mooiste groene landschappen trekken aan je voorbij, glooiende heuvels en dalen, fraaie landgoederen, escape-to-the-country-huizen, oude kerkjes met daaromheen het kerkhof met scheefgezakte grafzerken en smalle holle weggetjes waar je elkaar nauwelijks kunt passeren.

slowcollage

Pubs, castles, gardens…….

De Engelse pubs zijn geweldig. Wij hebben overnacht in een kamer boven een 16e-eeuwse pub in een klein dorpje in de buurt van Brighton. Vaak hebben pubs een tuin met picknickbanken, waar je soms ook verrassend lekker kunt eten. Onze pub had een tuin met een uniek uitzicht over de South Downs. We hadden ook nog het geluk dat het stralend mooi weer was met temperaturen die voor de Engelsen zeer ongebruikelijk zijn. We vonden dit bijzondere adres in het boek Go Slow Engeland & Wales van Alastair Sawday (zie ook de website http://www.sawdays.co.uk/).

We hebben prachtige Engelse landgoederen gezien, o.a.  Highclere Castle, bekend van de tv-serie ‘Downton Abbey’, met een park dat werd ontworpen door Capability Brown. Brown geldt als de schepper van de Engelse landschapsstijl. Hij kreeg de bijnaam “Capability” omdat hij in elke tuin wel een “mogelijkheid” (Engels: capability) zag om deze om te toveren tot een landschapstuin.

Heerlijk om rond te lopen in dit park met zijn ‘wild flower meadow’, ‘walled garden’, ‘secret garden’ en de Wood of Goodwill, een rij oude bomen waar we rustig een uurtje onder gelegen hebben om af te koelen van het wederom schitterende weer.

Geïnspireerd door al het moois zijn we teruggekomen in Nederland. We hebben nog even rustig aan gedaan. Vandaag beginnen de scholen weer en gaan we weer aan het werk. Het woord SLOW heb ik als bureaublad afbeelding op mijn laptop gezet. Want vanaf nu ga ik op zijn minst proberen om SLOW te leven.