Selecteer een pagina

Nature journaling, wat is dat eigenlijk?

Nature journaling is het schriftelijk registreren van waarnemingen in de natuur in jouw directe omgeving. Registreren kan je op verschillende manieren doen, er zijn geen regels voor. Vaak maken journalers gebruik van een natuurdagboek. Dit is een schetsboekje dat je meeneemt naar een plek in de natuur waar je interessante waarnemingen vastlegt door middel van schetsjes en/of geschreven aantekeningen. De schetsjes maak je met potlood of inkt; eventueel neem je een setje waterverf en een penseeltje mee zodat je de kleuren die je ziet direct kunt schilderen. Je kunt de hele schetsboekpagina ter plekke afmaken of er voor kiezen om dit thuis te doen, waar je wellicht een wat comfortabelere werkplek hebt. In het laatste geval kun je als referentie wat foto’s maken van je waarnemingen. Je kunt eventueel gedichtjes, verhaaltjes, grafieken, of extra wetenswaardigheden toevoegen.

nature journal Bosweitje spread

In verbinding met de natuur

Bij nature journaling is de verbinding met de natuur het belangrijkst, niet het creëren van een kunstwerkje. Je doet het in principe voor jezelf. Waarom? Omdat het leuk is om dingen te ontdekken in de natuur en, hoe meer je je verdiept in een onderwerp, hoe leuker het wordt! Door bijvoorbeeld een vogel goed te observeren en vervolgens te tekenen of te beschrijven, ontdek je steeds meer details van het beestje. Hoe hij eruitziet, maar ook hoe hij beweegt, welk geluid hij maakt, hoe hij eet of misschien hoe hij een nestje bouwt.

nature journal Gierzwaluw schets

Nature Journaling Clubs

Zoals gezegd, doe je het nature journalen dus in principe voor jezelf. Maar het is ook leuk om te zien hoe andere mensen het aanpakken. In de Verenigde Staten en in Australië is het enorm populair en bestaan er Nature Journaling Clubs, waarbij mensen eens in de maand of vaker met elkaar op pad gaan op zoek naar plekken waar ze kunnen tekenen. Een bekende Nature Journaler in de Verenigde Staten is John Muir Laws. Hij heeft een aantal boeken geschreven en vele tutorials op YouTube geplaatst met uitgebreide informatie over nature journaling.

nature journal Valeriaan

International Nature Journaling Week 2020

Een online evenement op dit gebied is de ‘International Nature Journaling Week’. Dit jaar vond het plaats in de eerste week van juni. De organisatie is in handen van de Australische Bethan, in samenwerking met een aantal andere nature journalers. Voor elke dag van de week stond er een onderwerp op het programma. Op maandag bijvoorbeeld Planten, op dinsdag Dieren, woensdag Paddestoelen enz. Via een speciale Facebook-pagina en een Instagram hashtag kon je je bijdrage plaatsen en op die manier je dagelijkse registraties onder de aandacht brengen van een internationaal gezelschap van enthousiaste nature journalers. Wil je meer info over deze week die hoogstwaarschijnlijk volgend jaar ook weer zal plaatsvinden, ga dan naar https://www.naturejournalingweek.com/.

nature journal Nature finds

Nederland

In Nederland ken ik nog niet zoveel nature journalers, maar ze zullen er ongetwijfeld zijn. Een klein aantal deed mee met het bovengenoemde online evenement. Zo heb ik bijvoorbeeld Mirja Meijer leren kennen, die ook actief is op dit gebied. Op haar website heeft ze een zeer informatief artikel geschreven over het Natuurdagboek of Nature Journal. Het lijkt me leuk om ook eens op pad te gaan met een aantal enthousiaste mensen om van elkaar te leren en te zien hoe anderen het aanpakken. Voorlopig ga ik zo vaak mogelijk zelf op pad in de buurt, of ik ga lekker struinen in mijn tuin waar ook genoeg te beleven is. En af en toe ga ik wat verder weg, naar een andere omgeving, om weer andere dingen te ontdekken.

Heb je zin om samen of in klein groepsverband op pad te gaan ergens in Nederland? Laat het me weten via mail, misschien kunnen we iets organiseren!

nature journal Watersalamander spread

nature journal Watersalamander

nature journal Watersalamander schets