Selecteer een pagina

Laatst werden we ’s ochtends al vroeg wakker van een oorverdovend lawaai. Het begon al licht te worden en normaal gesproken worden we dan gewekt door het gekwetter van een merel of andere vogel, maar vandaag was het anders. Een groep eksters was zeer luidruchtig en heel dichtbij aan het krassen. Het leek alsof ze in de slaapkamer zaten. We waren direct klaarwakker en we besloten om maar direct op te staan, want slapen was er niet meer bij. We besteedden er verder geen aandacht aan en genoten van een extra lange dag door het vroege opstaan (je moet het tenslotte positief bekijken!).

Schuur

’s Middags wilde ik echter iets pakken in de schuur maar terwijl ik daar naar toe liep, werd ik bijna belaagd door een paar eksters die mij luid krassend begeleidden. Ik begon me al enigszins boos te maken (‘mag ik mijn eigen tuin niet meer in of zo?’) en ze weg te jagen totdat ik ineens een klein, ingedoken vogeltje zag zitten voor de schuurdeur: een jong ekstertje! In een hoge boom achter de schuur bevindt zich een eksternest en waarschijnlijk was hij daaruit gevallen. Het vogeltje leek niet gewond, maar zat daar wel enigszins hulpeloos te wezen.

(zoekplaatje)

Hulpeloos

Wat nu? Een hulpeloos vogeltje in een tuin vol (buurt)katten? Vogeltje in een doosje zetten? Voeren met wormpjes? Dierenambulance bellen??? We besloten om niets te doen, de natuur zijn gang te laten gaan (wel enigszins gecontroleerd door buurtkatten weg te jagen zodra ze zich lieten zien). Tup, onze eigen kat, nam direct de ‘poten’ zodra ze in de buurt van het jonge beestje kwam en ook zij belaagd werd door de oudere eksters.
Na een dag was er wat vooruitgang te zien. Het ekstertje zat op een andere plek in de tuin en hipte er vrolijk op los onder toeziend oog van pa en ma ekster. De volgende dag zat het ineens bovenin de heg. Zou het kunnen vliegen?

Rust

En nog een dag later was de rust weergekeerd in de tuin. Het ekstertje was niet meer te zien en ook de oudere eksters waren ongekend stil. We zijn er maar vanuit gegaan dat het goed gekomen is en dat het ekstertje weer terug is op het nest. We hebben tenslotte geen veertjes of erger, een vogellijkje, gezien. Lang leve de natuur!