Selecteer een pagina

De zomer is definitief voorbij, maar wat hebben we er nog lang van kunnen genieten. Een prachtige nazomer met veel zon en hoge temperaturen. Heb je ook veel tijd buiten doorgebracht, in de tuin, lekker gewandeld of gefietst? Heerlijk toch!
Maar nu is het herfst. Het wordt kouder, de dagen worden korter, de blaadjes beginnen te vallen. Toch hoef je je dan niet binnen op te sluiten. Het is juist heerlijk weer om actief buiten bezig te zijn.

Vallende blaadjes

In de tuin is nog volop werk te verrichten. De appels en peren heb je wellicht al geplukt, maar de blaadjes van de bomen gaan nu rap vallen. Het blad dat in de border valt, kun je gewoon laten liggen. Dat is alleen maar goed voor het bodemleven.
Maar als er ook blad op het tuinpad of op de vlonder ligt, kun je dat het beste weghalen. Doe je dat niet, dan krijg je gladde plekken waarop je gemeen kunt vallen. Ook op gras kun je het blad beter verwijderen, want het blad geeft lelijke plekken. En tenslotte verwijder je ook het blad uit de vijver, om te voorkomen dat de vijver verzuurt, waardoor algengroei kan optreden. Laat de bladeren nog een dagje naast de vijver liggen, zodat diertjes die er in zitten, nog terug kunnen kruipen naar de vijver.

Wat doe je met het blad?

Veeg het blad bij elkaar met een bladhark. Je gebruikt toch geen bladblazer hè! Doe het lekker op eigen kracht, je bespaart een abonnement op de sportschool en het maakt veel minder herrie!!
Doe het verzamelde blad in een plastic vuilniszak. Als het blad erg droog is, voeg je wat water toe met een gieter. Stamp het blad stevig aan, sluit de zak af en prik er wat gaatjes in. Laat de zak nu gewoon een jaar lang op een niet opvallend plekje in je tuin staan.
Volgend jaar open je de zak en kijk je of het blad al voldoende gecomposteerd is tot bladaarde. Als dat zo is, kun je deze bladaarde losjes over je bloemenborder verdelen. Je bloemen en planten zijn er dol op! De kringloop is rond!